Mijn Menu

ZeilersWiki

What's up

Wedstrijdkalender

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Welkom, Gast

Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken?
(1 bekijken) (1) Gast

Onderwerp: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken?

Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 19:41 #94544

Zoals ik in een ander topic vermeld heb ben ik van plan op een zeilboot te wonen. Ik zou waarschijnlijk vooral in koude, natte streken verblijven. Ik heb al heel wat gezocht naar boten die geschikt zouden zijn, tot ik uiteindelijk tot de conclusie kwam dat ik eigenlijk niet genoeg wist van zeilboten om de juiste te vinden.

Ik heb al wat advies gekregen op dit forum, en verder van een paar zeilers. Er is me al aangeraden geweest een boot te zoeken van minstens 15 m. Iemand zei dat ventilatie belangrijk was voor permanente bewoning, en dat die in veel boten ontbreekt. Staal werd me ook aangeraden boven polyester, voor zover ik me herinner omdat een polyester boot teveel onderhoud kost als het het hele jaar in het water ligt. Wat is er nog belangrijk?

Ik zoek wel degelijk een zeilboot, geen woonboot voor op rivieren of kanalen. Ik wil er wel degelijk mee reizen, al zal ik er ook lange tijden mee stilliggen. Belangrijkste is dat ik vrij ben.

M'n budget is nogal vaag. Ik heb zelf tussen de 80 en 100.000 euro. M'n vader zegt dat hij het zelf voor een deel wilt betalen, en dat kan hij zich ook veroorloven, maar dan zou ik er toch liefst zo weinig mogelijk aan toevoegen.

Ik vraag me ook af waar je windgenerators kunt vinden geschikt voor een zeilboot.

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 20:00 #94546

Heb dit weekend een Dufour 40 gezien, waarbij ik voor het eerst bij een zeiljacht het gevoel krijg dat je erin zou kunen wonen.
Belangrijkste punten hierbij, ruime salon, 3 ! hutten. 1 voor, 2 achtern. Je zal die achterste hutten om kunen bouwen in 1. studeerkamer, 2. logeerkamer, hobbyplek etc. .
Badkamer was ruim en de douche was niet alleen een alibi douche. Hij lag in Noordschans bij de Dufour dealer te koop en was precies in je budget.

Marre, in hoeverre staand en lopend goed er tegen kunnen om het hele jaar in de buitenlucht te zijn weet ik niet. Kan me voorstellen dat je een zeiljacht bij permanente bewoning snel naar de klote helpt. Immers ben je minder met onderhoud en schonmaken bezig.

http://www.dufour-yachts.nl/ags/extra/NS167.html
 • Noche
 • Offline
 • Berichten: 625
 • 24 juni 2007
28 februari 1967 - 29 januari 2011
Zeilen is vrijheid, of de illusie ervan.

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 20:09 #94547

Polyester is niet duurder dan staal als de boot de het winter in het water ligt, dat is een fabeltje.

Kijk eens naar een motorsailer, dan heb je wat meer licht en loop/hoofdruimte en een normale toegangsdeur. Een Nauticat, bijvoorbeeld, die komt uit Finland en is daardoor al wat meer op een koud klimaat gebouwd. Maar isolatie van met name de ramen blijft een heikel punt. Je kunt bij wijze van spreken nog beter een ponton of platte schuit kopen en daar een grote caravan op zetten, een caravan is namelijk vaak wel goed geïsoleerd.

Kijk in dit draadje over het gedoe van een permanente ligplaats: www.zeilersforum.nl/forum/viewtopic.php?t=8111
 • beewee
 • Offline
 • Berichten: 11831
 • 10 aug 2009

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 20:43 #94552

Ventilatie is inderdaad erg belangrijk als je bij koud weer in je boot blijft. Maar weining kant-en-klare boten hebben fatsoendelijke ventilatie als ik de testen in Zeilen moet geloven maar dat zijn een van de dingen die je ongetwijfeld moet gaan aanpassen om een bestaande boot leefbaar te maken. Zoals een goede verwarming en de genoemde isolatie (zeeeker bij staal).

Verder ben ik het niet echt met Noche eens over slijtage van staand en lopend want. Ik geloof niet dat dat meer slijt dan bij een onbewoonde boot die 's winters in het water of op de kant overwinterd. Bij het gros van de boten blijft het staand want ook gewoon buiten. Het lopend want kun je ook opbergen als je op je boot woont. En ik denk dat je een boot waar je op woont juist beter schoon houdt en onderhoudt dan een waar je enkele keren in de winter langs gaat.

Je interieur zal wel een extra slijtage slag krijgen. Niet alle matrassen en kussens zijn er op gebouwd om 365 dagen per jaar gebruikt te worden maar dat soort dingen moet je maar sneller afschrijven.

Ik zou zelf bepalen hoe groot je boot moet worden. De ene kan prima wonen in een 26ft terwijl de andere op een 20m jacht al compleet gek zou worden. En voor diegene die zei dat je minimaal 15m moet hebben: lees zijn texas topic eerst even.
En niet alleen de lengte telt, ook de voorzieningen, opbergruimte en effecientie van de boot. En vooral wat jij wil: douchen aan boord of in de haven is een aardig verschil. Overal atijd voor langere periode zelfvoorzienend zijn is een stuk duurder en kost meer ruimte dan vaak de stekker in de wal te steken.

Met je budget kun je denk ik wel een aardig bootje kopen maar je zult wel redelijk veel dure aanpassingen moeten doen als je er altijd op gaat leven. heel weining boten zijn daar voor uitgerust. Die motorsailer vind ik een overweegbaar idee. Zeilt iets minder maar je hebt vaak wel een prettigere leefomgeving met minder 'obstakels'.
 • Philip
 • Offline
 • Berichten: 4095
 • 22 mrt 2002

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 21:28 #94559

Veel is al gezegd, ventilatie, verwarmen en isolatie. En voor de rest is het natuurlijk ook maar hoe luxe je de boot wilt hebben/inrichten. De opmerking over amtrassen is ook erg belangrijk, zorg voor lattenbodems en goede matrassen. Die zijn de investering meer dan waard. Om toch nog meer toe te voegen hieraan:

Kijk eens uit naar een vd Stadt Zeehond, ruime boot die voor niet al te hoge bedragen te vinden zijn. Veel zijn door amateurs afgebouwde schepen en dat drukt de prijs ook nog eens mooi. En bovendien goede stevige stalen waarmee je rustig de wereld in kan trekken.
 • Wallaby
 • Offline
 • Berichten: 8137
 • 14 okt 2006
Zeilgroeten Eric
\\\\\\\"Vrijheid is mogen niet moeten\\\\\\\"
------------------------------------
Waarschip 870 (Halftonner)

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 21:48 #94562

Niet te groot, dan kan je er lastiger mee solo zeilen en je kosten vermenigvuldigen zich bijna per m1 schip.
Niet te klein, onhandig en gebrek aan ruimte komt op je af
Goede kachel.
Goede ventilatie heeft elk standaard schip wel, probleem is er juist bij mensen die er NIET op wonen. Die kunnen geen raampje open zetten.
Goed matras.
Voor de rest voldoet een standaard productie schip best.
Voor deel is dat elke dag voelt als vakantie. Vrijdag begint je weekend gelijk bij "thuiskomst" Uren later zie je pas mensen bepakt en bezakt uit de file bij de boot aan komen. Als zij zondagmiddag alles weer in moeten pakken om naar huis te gaan heb je zelf nog tot maandag morgen om te genieten van je weekend.
Tja, de winters zijn lang en eenzaam. Het najaar koud en klam. Het voorjaar twijfelt vaak lang met het weer. Maar de zomer is ideaal! Koud? Vochtig? nee hoor gewoon de kachel aan. Het probleem is eerder dat het te droog wordt aan boord.
Zonsnel heeft vijf jaar op 37 voet gewoond.
 • Zonsnel
 • Offline
 • Berichten: 2001
 • 16 aug 2008
Groet,

Zonsnel

zeilen is een manier van leven

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 22:26 #94570

Bedankt voor alle hulp. Ik heb deze topic alvast bewaard. Zonsnel, je zegt dat elk schip wel goede ventilatie heeft, maar is die dan ook goed genoeg voor koude streken? En het wordt toch juist vochtig als je het raam openzet?

Dus 37 voet voelt al groot genoeg voor jou? Hm. Ik zie wel hoe groot ik wat kan vinden voor welke prijs.

Kosten windgenerators dan zoveel onderhoud? Het is toch maar gewoon een molentje?

Zonnepannelen zouden misschien handiger zijn in tropische streken, voor zover ik weet is het enige wat je daarmee moet doen ze eens om de paar jaar afkuisen. Maar daarvoor heb je oppervlakte nodig, en ik denk niet dat er batterijen zijn die voor zes maand energie kunnen opslaan. >_<

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 22:43 #94576

Misschien is dit iets voor je? Hou je nog een paar centjes over om de boot aan te passen naar jouw wensen...

www.scheepsmakelaardijgoliath....n=details&id=266
 • Faran
 • Offline
 • Berichten: 7635
 • 21 okt 2007
Arjan (Team Zeilersforum.nl)

Oost, west, thuis is het ook niet alles
Jeanneau Sun Odyssey 37

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 22:49 #94578

Inderdaad! Als je een beetje handig bent met klussen (en dat ook wilt) of niet de perfectie van een echte scheepstimmerman hoeft te benaderen is dit wel een leuke boot! En dan kun je hem van binnen meteen zo maken zoals jij hem wil mbt isoleren, matrassen en indeling. Lekker ruimte hutten ipv zo veel mogelijk bedden.

Maarja, hoe zijn je klus ambities?
 • Philip
 • Offline
 • Berichten: 4095
 • 22 mrt 2002

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 22:54 #94583

Klusambities&#8230; erm, wel, hoeveel zou het kosten dat te verbouwen?

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 22:58 #94587

Als je aan boord bent laat je sneller een raampje open staan. Je bent er immers toch om hem met regen dicht te doen. Lastiger wordt het als je dagen met stormweer op zee zit. Of als je na een weekeindje zeilen, koken en slapen met 7 man je bootje voor 3 weken hermetiche afsluit. Tja, dan kan het wel ietsje klammig worden ja.
Alleen aan boord gaat het prima met een raampje op een kiertje. Er is altijd wel een raam of luik waar geen regen opstaat.
 • Zonsnel
 • Offline
 • Berichten: 2001
 • 16 aug 2008
Groet,

Zonsnel

zeilen is een manier van leven

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 23:02 #94588

Tja, dat ligt er natuurlijk aan wat je zelf wil en kan doen.
En wat je wensen zijn: eenvoudig maar net zo doeltreffend interieur met (geverfd) multiplex en mate in voorzieningen of een perfectie van veel massief teak/mahonie en bijbehorend lijstwerf, afval en luxe niveau? Ik denk dat daar het verschil zit tussen enkele duizenden euro's voor het hout en zo en vele tienduizenden. Je kunt het zo gek maken als je wil...

Maar goed, het ding is niet duur voor een colin archer dus misschien komen er ook nog andere kosten bij. Een nieuwe motor of zeilen en werk aan de romp kunnen ook bakken met geld kosten.

Met je budget hou je 20-40K over en daar moet het wel van lukken hoop ik.
 • Philip
 • Offline
 • Berichten: 4095
 • 22 mrt 2002

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 23:11 #94589

@ Zonsnel:

ik bedoel, als je vlak boven het zeewater zit is de atmosfeer toch zowiezo heel vochtig? Kunnen de matrassen en dergelijke daar wel tegen? Er waarschuwde iemand me voor schimmelvorming om die reden.

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 23:23 #94591

Tsja,

1. Je wil een wat groter schip
2. Het moet kennelijk staal zijn
3. Je hebt een beperkt budget
4. Je wil er zelfs op gaan wonen
5. Je wil langere reizen maken in de toekomst

Dus heb ik eens voor je rondgesnuffeld en ben met een (denk ik) bruikbare tip gekomen.

En nu merk ik dat klussen op bezwaren stuit. :roll:

Dan kun je maar beter afzien van een boot en een topic op een campersite plaatsen.

Het cliché: Koop een boot en werk je dood' is niet zomaar ontstaan.

Zeilen vind ik leuk. Gewoon op de boot zijn vind ik ook leuk. Klussen aan de boot vind ik ook leuk.

Als 1 van de 3 je niet aanstaat, moet je er gewoon van af zien.
 • Faran
 • Offline
 • Berichten: 7635
 • 21 okt 2007
Arjan (Team Zeilersforum.nl)

Oost, west, thuis is het ook niet alles
Jeanneau Sun Odyssey 37

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 23:36 #94593

Nee, maar anderen hadden me in een vorig topic eerder aangeraden een boot te zoeken van minstens 15 meter. Eronder zou volgens hen onleefbaar zijn. Maar nu lees ik dat Zonsnel al vijf jaar op een van 11 woont. Alleen weet ik niet hoeveel nood aan ruimte ik heb tot ik eenmaal op een boot woon. Daarom zal het al handig zijn eerst een tijdje een boot te huren.

En nog iemand anders had gezegd dat het staal moest zijn voor koudere streken ofzo, om de een of andere reden. Ik weet nu niet meer waarom dat was. Maar blijkbaar klopt dat dus ook.

Budget is niet beperkt maar heeft "vage" beperkingen. Hoe minder ik hulp nodig heb van m'n vader, hoe minder.

Ik ben wel ongeduldig wat klussen betreft. Is er echt zoveel kluswerk aan een boot? Als in, meer dan je kunt betalen van een ander?

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 19 okt 2009 23:48 #94596

Die kerel die 15 meter riep heeft nog geen stap op een boot gezet dus kweek in dat opzicht maar een eigen mening
verder zie ik ook mensen die 34ft en kleiner groot zat vinden.

En of staal klopt voor koudere gebieden? Als er ijs ligt ja maar anders zijn andere materialen ook prima. Juist bij stalen boten is isolatie enorm belangrijk omdat het warmte goed wegleid naar buiten.

Verder is elke zeiler met grote reizen wel aardig wat tijd aan klussen kwijt. Ook mensen die het wat dichter bij huis zoeken moeten wel wat klussen. Maar ook dat is erg afhankelijk van je boot. Of het 'veel' kan worden genoemd kan ik niet bepalen.
 • Philip
 • Offline
 • Berichten: 4095
 • 22 mrt 2002

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 00:06 #94602

Het blijkt weer, dat mensen grote dromen hebben.
"Zeezeilen lijkt me wel leuk." "Heb ook wel (in het verleden) op een Laser gezeilt." Wonen op het water is misschien ook wel leuk." "Ik wil een boot groter dan 15 m, omdat het anders te klein is."

Het blijkt verder, dat deze mensen nog geen drie keer op een kajuitzeilboot heben gezeten. En dan zijn die dromen niet veel meer als dromen.

Oneiromancer.... waarom koop (of huur) je niet voor een jaar een woonboot in Groningen Leuwaarden of waar dan ook. Kan je meteen meemaken wat het heet op het water te wonen. Ik heb het nog nooit gedaan, maar mij lijkt het KOUD, NAT, DRUILERIG, SMERIG, KRAP, GEEN FATSOENLIJK SANITAIR etc.....

Blijkbaar heb jij ook nog wenig ervaring met kajuitbooten. Waarom huur je niet eens twee weken een bootje van 8 meter. Kan je meteen zien, wat zeilen op een kajuitboot inhoud.

Op jouw vraag, moet er aan een boot echt zo veel geklust worden, kan men dat niet uitbesteden? Aan een boot moet 10 x zo veel geklust worden dan aan een huis. Als je alle klussen wilt uitbesteden, dan kan je voor de volgende jaren nog eens je budget eruittreken voor klussen.

Thuis geniet ik van een ruime woonkamer, een werkende CV, en warme douche (misschien met badkuip), een werkende waschmachine, genoeg ruimte om de was te drogen, een ruime keuken, een vatwasser etc....
Dit heb je niet op een boot! En ja, thuis sta ik op en ga naar de woonkamer, zet een kop koffie en klaar. Geen geklus aan mijn huis nodig. Daarom wonen mensen ook in een huis.
Op mijn boot heb ik elke dag als ik op boot ben wel wat te klussen.

Sorry, komt misschien hart aan... maar dat is gewoon de waarheid. Doe ervaring op, huur een boot voor twee weken in een herfstachtig Friesland. Huur een paar weken een woonboot. Maak het mee, voordat je in durdere avontuurs stort.

Groet Martin
 • Noche
 • Offline
 • Berichten: 625
 • 24 juni 2007
28 februari 1967 - 29 januari 2011
Zeilen is vrijheid, of de illusie ervan.

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 00:19 #94604

Wijze woorden, Martin. en goed omschreven.
 • Baines
 • Offline
 • Berichten: 4803
 • 17 apr 2007
Martin (Team Zeilersforum.nl) 

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 00:25 #94607

Was ik al van plan. En misschien loop ik ook wat te ver vooruit, maar ik wou even bij het volgende hoofdstuk gluren om te weten waar ik aantoe ben.

Nogmaals: het hoeft geen 15 meter te zijn. Dat was niet mijn mening. Koud, nat, druilerig, smerig &#8212; allemaal goed. Koud en nat zijn zelfs twee dingen die me eraan aanspreken.

Krap: kan ik niet over oordelen. Ik heb nooit nood gehad aan meer ruimte dan er was in m'n studentenkamer.

Geen fatsoenlijk sanitair: ?

Elke dag klussen lijkt me meer dan 10x het werk aan klussen in een huis? Wat houdt dat eigenlijk juist in? Elke dag de hele motor overhoop gooien of gewoon hier en daar een paar dingen bijstellen?

Ruime woonkamer: nooit nood aan gehad. Ik ben een eenzaat en ik woon in m'n hoofd. Als er maar genoeg plaats is om ongestoord in m'n hoofd te kunnen wonen.

Badkuip: douche vind ik aangenamer, en een badkuip vind ik maar een onaangename verleiding tot luiheid.

Wasmachine en keuken: ik steek elke dag iets in de microgolfoven en eet het uit de doos met het enige bestek dat ik heb, was het daarna in de lavabo.

Was drogen: ouders hebben een wassalon, maar anders zou ik het gewoon laten rondslingeren tot het vanzelf droogt.

Ik ben gewoon om op materieel vlak basic te leven. Maar dat is net omdat ik geen "materieel" persoon ben. Wat ook inhoud dat ik niet graag ermee bezig ben, en dus ook niet met klussen.

Dat zou dus inderdaad een valkuil kunnen zijn, en dat is net waarom ik gluur bij het volgende hoofdstuk. Om te zien of ik dit boek wel wil lezen. You know, dromen dient ergens voor.

Ik verlies m'n geduld al bij stofzuigen. Praktische dingen vervelen me omdat er zo weinig creativiteit bij te kijken komt, en omdat het tijd kost die ik daar anders voor zou kunnen gebruiken. Want dat slorpt evenveel tijd op als een zinkend schip.

Dus, ik zou beter eerst een concreet beeld hebben van het onderhoud voor ik hieraan begin. Wat houdt het in, hoeveel tijd kost het, en hoeveel geld zou het kosten als je er een vakman bij haalt? En is er een deel van te vermijden als je een nieuwere boot koopt?

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 00:38 #94613

..

 • Faran
 • Offline
 • Berichten: 7635
 • 21 okt 2007
Arjan (Team Zeilersforum.nl)

Oost, west, thuis is het ook niet alles
Jeanneau Sun Odyssey 37

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 00:45 #94615

Vervang dat deel waar hij verveeld is door het deel waar ik in depressieve catatonie ben en het is misschien wel vrij accuraat.

Er is een reden voor m'n zoektocht. Ik zoek om weg te geraken van de hatelijkheid van mensen. En is het niet op deze manier, dan vind ik wel een ander.

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 09:55 #94640

Uit ervaring kan ik je een en ander vertellen: ik heb zelf bijna 10 jaar op een schip gewoond. In mijn geval een voormalig vrachtschip van 35 meter in Groningen, waar we in het ruim woonden. Inclusief een werkplaats van ruim 10 meter lengte in datzelfde ruim.
Koud en nat? Nee, daarvoor heb je een kachel. De meeste dagjesboten zullen die niet hebben, maar hij is essentieel. Wij hadden een grote stalen houtkachel, die we stookten op restanthout van de timmerfabriek uit de buurt. Die smeulde 's nachts ook door, en porde je 's ochtends weer op. In een jacht kan je ook een normale centrale verwarming aanleggen, op diesel bijvoorbeeld.
Sanitair: daarvoor zal je iets meer ruimte willen inruimen dan op het gemiddelde toerzeiljacht. Zeg maar de ruimte van een normaal huis, dus douche en toilet van normale afmetingen. Afvalwater en watertoevoer zijn dingen die je moet regelen: in Groningen voer daar indertijd wekelijks een boot van de havendienst voor.
Krap: je geeft zelf al aan niet veel ruimte nodig te hebben. Stahoogte in een flink deel van het schip is wel een aanrader.
Smerig: Kwa huishouden is het niet veel anders dan in een huis: je moet je spullen opruimen om het leefbaar te houden. In een kleine ruimte, met goed uitgedachte bergruimte, niet veel werk. Schoonhouden van de buitenkant is wat meer werk, je hebt vooral veel meer last van spinnen en algen-aanslag door de vele hoekjes en gaatjes. Wekelijks een rondje met een borstel en water doet al wonderen. Ik schat dat gemiddeld een uurtje per dag riant genoeg is.
Het vele klussen dat genoemd wordt, is ook gebaseerd op het zeilend hebben en houden van een jacht, waar men niet de hele tijd op is. Koop je een schip dat geen achterstallig onderhoud heeft, dan valt dat wel mee. Ga je heel veel zeilen, dan zal het slijten en moet je dat bijhouden. Ik ben wel van mening dat het beter is als het onderhoud een liefhebberij of tenminste prettige bezigheid is, in plaats van een opgave.
Je krijgt er wel heel veel voor terug: Je bent veel dichter bij de natuur. Als het droog is, zaten wij vrijwel altijd aan dek 's avonds, waar je in een huis eerder binnen zou zitten. Je ontmoet mensen die vaak op een prettige manier gestiird blijken, en een andere kijk op het leven hebben dan gemiddeld. Daar moet je wel bij passen dan.
Hetgeen me brengt op je reden om deze stap te maken. Zelf denk ik, dat je moet proberen de mensen op te zoeken, die niet hatelijk zijn: die zijn er genoeg. De rest trek ik me persoonlijk weinig van aan: die doen er niet zo toe. Je terugtrekken van alle mensen om deze reden werkt waarschijnlijk juist averechts, al begrijp ik heel goed dat regelmatig alleen zijn erg prettig is.
 • Apae
 • Offline
 • Berichten: 3641
 • 06 aug 2009
Believe me, my young friend, there is NOTHING--absolutely nothing--half so much worth doing as simply messing about in boats

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 10:31 #94647

Je zou ook aan een multihull kunnen denken, die biedt over het algemeen veel leef- , berg- en bewegingsruimte die ook nog over meerdere hutten en rompen verdeeld is, en je hebt ook aan dek een zee van ruimte om bijvoorbeeld je fiets makkelijk te kunnen stallen.

In die prijsklasse is aardig wat keus, al zul je 'm misschien moeten laten overvaren vanuit Frankrijk, Engeland of Duitsland.

Maar vergeet niet dat het lastig is om een (vaak ook kostbare) ligplaats voor permanente bewoning te krijgen!
 • beewee
 • Offline
 • Berichten: 11831
 • 10 aug 2009

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 15:20 #94686

Sorry voor de eerdere post. Als je in een depressieve periode als lui beschreven wordt, raakt dat wel net de gevoeligste plek op dat moment.

Misschien werd het wel verkeerd geïnterpreteerd toen ik zei dat ik veel zou rondreizen. M'n bedoeling is om van plaats naar plaats te reizen en daar dan gedurende een tijd te blijven. Het grootste deel van de tijd zou ik dus wel stilliggen.

Re: Bewoonbare Zeilboot: Belangrijke Zaken? 20 okt 2009 15:39 #94693

kijk eens hier:

www.windbrekersailing.nl

http://www.sy-duende.com/

en vindt er nog meer op:

http://www.zeilen.nl/jachtclub/vertrekkers-sites/2236

niet dat je per se vertrekker wilt worden, maar hier wordt wel serieus aan boord gewoond!

succes en groeten,
Globe_Trotti
 • trotti
 • Offline
 • Berichten: 5922
 • 13 sept 2007
\"You don\'t go sailing to keep fit. You go to enjoy terrible food, grubby clothes and the guilt-free joie de vivre of being a slob\"....
Pagina gemaakt in: 0.47 seconden